Snel van idee tot werkend prototype

Het ontwikkelingsproces van de BoomBox: 2014 deel 1

In deze serie posts een terugblik op de ontwikkeling die heeft plaatsgevonden in 2014. In deze posts zal het ontwikkelingsproces transparant worden gemaakt: een kijkje achter de schermen!

In april kwam ik op het idee om een lokaal geproduceerde BoomBox (versterker) te gaan ontwikkelen. Dit als tegenreactie op de plastic draagbare versterkers op de markt die vaak kort meegaan door hun matige compatibiliteit. Mijn inspiratie haalde ik direct uit de Brionvega in het Stedelijk Museum in Amsterdam en hifi van hout uit de jaren zestig.

Brionvega Radiofonografo (1965)
Eerst wilde ik een cd-meubel maken, uit de overtuiging dat mensen desondanks de nieuwe mogelijkheden graag cd’s willen beluisteren vanwege de fysieke opslag en hoge geluidskwaliteit. Omdat ik een schaalbaar product wilde maken, besloot ik te gaan voor een kleiner en draagbaar model van hout, een draagbare hifi set, of ‘boombox of ghettoblaster’ maar dan simplistisch functioneel en met een positieve tijdloze uitstraling zoals de Brionvega hierboven. Een product dat low-tech en universeel is en daardoor een aankoop voor de komende tien tot twintig jaar.
Bij een goed idee hoort een originele visie die zich duidelijk onderscheidt en inspireert. Ik hou ervan om met papier kort en krachtig een visie te formuleren waar ik op terug kan vallen als ik in een later stadium belangrijke ontwerpbeslissingen moet nemen. Toen ik terugkwam van het stedelijk museum had ik direct inspiratie en formuleerde mijn visie op papier.

Product design vision

idea sketches

prototyping in Autocad

De BoomBox werd ontwikkeld voor een context waarin we ons stiekem willen loskoppelen, ons onafhankelijk van de waan van de dag willen zijn en iets willen wat lokale ambacht, originaliteit en kwaliteit weer hoog in het vaandel zet. Noodzakelijk voor een project als dit koos ik voor een productietechniek die waarbij de investering gering kan blijven, in tegenstelling van massaproductie zoals bijvoorbeeld voor het spuitgieten van plastic het geval is. Ik koos voor lasersnijden en zocht het lokale fablab op om aan de slag te gaan. Ik ontwikkelde een aantal prototypes en liet deze snijden van MDF om vervolgens te kijken hoe het model uit zal vallen. Prototypes maken is zeer belangrijk voor ontwerpen. Hierdoor kun je itereren en het ontwerp perfectionaliseren. Wegens de korte productietijd leent lasersnijden zich daarom goed voor productoptimalisatie. Na het snijden van de prototypes worden de bestelde onderdelen van de BoomBox geassembleerd met waar nodig handgereedschap zoals een boor voor bijvoorbeeld extra gaatjes. Dit kun je dan vervolgens weer doorvoeren in je Cad tekening.
lasercutting fablab
Working prototypes

Na het proces van assembleren en in elkaar zetten van het eerste prototype waar ik ongeveer een week mee bezig ben geweest nadat ik op het idee kwam, konden we de BoomBox mee op straat nemen om feedback te krijgen. De reacties waren positief en enthousiast! Een goede indicatie om door te gaan en het ontwerp te optimaliseren, hierover is meer te lezen in de volgende post! Heb je een reactie of vraag over de ontwikkeling? Post hieronder dan je reactie.